nousukuja 8
pihakohde / taloyhtiön yhteiset tilat avoinna 10–17

Asuinkerrostalo Nousukuja 8 on yksi viidestä Asunto Oy Kaasilanrinteen kerrostalosta. Ne valmistuivat vuosina 1968–1971 Kaasilan asuinalueelle, ja kohteet suunnitteli joensuulainen arkkitehtitoimisto Ensio Lappalainen. Kaasilan suunnittelu ja toteuttaminen liittyi vahvasti Vuonoksen kaivoksen perustamiseen (1967), sillä yhtiölle tuli tarve saada uusia, moderneja asuntoja työntekijöilleen. Myös taloyhtiö Kaasilanrinne perustettiin Outokumpu Oy:n toimesta kaivoksen asuntotarpeisiin. Suurin osa talon osakkeista tuli kaivosyhtiön omistukseen.

Kaasilanrinteen taloyhtiö poikkeaa monista vastaavista aikakautensa kohteissa muun muassa siinä, että siihen suunniteltiin monipuoliset vapaa-ajantilat. Tiloja osoitettiin kudontaan ja puutöiden tekemiseen, ja lisäksi taloyhtiöön suunniteltiin iso kerhohuone. Talojen valmistumisen jälkeen taloyhtiössä oli myös oma kuntosali, jonka toiminta kuitenkin lopetettiin, koska salilla kävi paljon ulkopuolisia. Alkuperäisissä suunnitelmissa oli myös ulkona oleva uima- tai kahluuallas, jonka rakentamisesta kuitenkin luovuttiin. Kun kaivostoiminta Outokummussa päättyi, myi Outokumpu-yhtiö hallussaan olevat asunto-osakkeet yksityisille.

Kaasilanrinteen viiden kerrostalon kantavat seinät ovat pitkälti paikalla muurattuja, moderneiksi rakennuksiksi käsityön jälki on suuri. Talojen julkisivujen vuoraus on tehty kalkkihiekkatiilistä.

Vuonna 1968 valmistuneen Kaasilan asuinalueen asemakaavan laati joensuulainen arkkitehti Esko Lehti. Aikansa kaavoitusperiaatteiden mukaisesti Kaasila suunniteltiin käyttäen hyväksi suorakulmaisia linjoja ja muotoja. Suorakulmaisuus näkyy sekä katuosuuksissa että rakennuksissa. Kuilukatu jakaa Kaasilan kahteen osaan. Alueen länsiosaan sijoitettiin kerrostaloja ja itäosaan omakotitaloja. Katu jakoi alueen myös sosiaalisesti, sillä kerrostaloihin sijoittui paljon työntekijöitä perheineen, kun taas pientaloalueelle nousi taloja muun muassa kaivoksen virkailija- ja työnjohtokunnalle.

Pihakohde

Nousukuja 8